Leerkrachten & ICT-ers

Open het gebruikersforum van ELLO:2

Klik hier om te lezen hoe u leerlingen in 1 keer naar een andere groep kunt plaatsen

Open de powerpoint presentatie van ELLO:2 voor meer informatie!

Systeembeheerders en ICT-coordinatoren kunnen hier meer informatie vinden over de implementatie van ELLO:2.

Beleid en visie? Klik hier meer informatie

Ouders & Familie
Klik hier wanneer u meer informatie wilt over ello2.net.

Uw zoon of dochter een bericht sturen, de website van uw zoon of dochter bekijken.

header

Vanaf februari is het mogelijk om gebruik te maken van een nieuwe functionaliteit in Ello:2: Onderwijstv

Deze nieuwe functie is te vinden in het menuutje [extra's]

Wat is onderwijstv.com?
Onderwijstv is een online platform waar honderden instructiefilmpjes te bekijken zijn. De leerlijnen voor de groepen 5 t/m 8 van de basisschool zijn volledig digitaal te bekijken. (de filmpjes van groep 7 en 8 komen in het voorjaar 2012 online)

Professioneel
Alle instructiefilmpjes zijn gemaakt in samenwerking met professionals binnen het onderwijs. Logopedisten, pedagogen en leerkrachten hebben samengewerkt om de instructies zo duidelijk mogelijk te presenteren.

Presentatie
De filmpjes worden altijd gepresenteerd door twee presentatoren, naast de filmpjes verschijnen afbeeldingen en teksten ter verduidelijking. Doordat de de presentatoren altijd in beeld blijven is het voor leerlingen altijd mogelijk om de mimiek en gezichtsuitdrukkingen van de instructeur te bekijken. De afbeeldingen parallel aan de filmpjes bieden de mogelijkheid om door te klikken naar extra informatie (voor bijvoorbeeld plusleerlingen) of bijpassende overige instructiefilmpjes.

Ook thuis
Onderwijstv.com is niet alleen goed te gebruiken voor de dagelijkse onderwijspraktijk maar is ook ideaal voor leerlingen die thuis de lesstof willen oefenen (bijvoorbeeld voor een toets) en biedt een naadloze integratie tussen ict en de vakken op de basisschool, kortom onderwijs dat aansluit op de leerbehoefte van de leerling.

meer informatie? www.onderwijstv.com

 

Achter de schermen is OWG druk bezig met het realiseren van een gloednieuw innovatief onderwijsproduct dat binnenkort beschikbaar komt voor alle deelnemers. We houden nog even geheim wat het precies is, maar interactiviteit, multimedia en adaptief onderwijs staan centraal.

Verwachtte lancering: eind december, op deze pagina zullen we u op de hoogte houden.

 

cursus-verrassing

 

Het forum van Ello2 is een vraag en antwoord systeem waar gebruikers elkaar tips kunnen geven en informatie uit kunnen wisselen. Wanneer u geregistreerd bent als Ello2 leerkracht kunt u op het forum nieuwe onderwerpen openen, waar andere bezoekers op kunnen reageren.

Nu is het een tijdje stil geweest rondom het forum van Ello2, maar daar komt vanaf vandaag verandering in. Op veler verzoek zullen medewerkers van OWG dagelijks het forum openen om te reageren op uw opmerkingen, reacties en tips.

 

Het is nu mogelijk om leerlingen punten te geven, of punten te laten 'betalen'. Zo kunt u leerlingen ook belonen voor activiteiten buiten de werkbladen van Ello:2.

Met punten kunnen leerlingen leuke aanvullingen 'kopen' in de prijzenkast van Ello:2. Bijvoorbeeld extra emoticons, achtergronden etc.

Hoe beheert u de punten?
Ga in het leerkrachtmenu naar 'accountbeheer'
Klik op de naam van de leerling
Klik op de link 'gegevens van dit account aanpassen'
U kunt het aantal punten invullen, er zijn 3 mogelijkheden:

U vult in: +20 (de leerling krijgt er 20 bij)
U vult in: -10 (de leerling betaalt 10)
U vult in: 100 (de punten van de leerlingen worden vasgesteld op 100)

 

 

Op de NOT-2011 hebben wij ons nieuwe product Klasserace geintroduceerd. Klasserace is een webbased spel dat leerlingen met elkaar kunnen spelen. Het multiplayer (met meer leerlingen tegelijk spelen) element van klasserace maakt het een unieke ervaring voor de leerlingen.

Klasserace is een idee van Timon Bos, leerkracht groep 5, een groep waar het automatiseren van keersommen een belangrijke rol speelt. Maar klasserace is ook leuk om in hogere groepen de tafeltjes nogmaals te oefenen.
De leerlingen kunnen racen met hun eigen poppetje (avatar), en zien op het digitale schoolbord hun poppetje daadwerkelijk vooruit gaan naarmate ze meer keersommen maken.

Door gebruik te maken van klasserace ligt het rendement van het automatiseren veel hoger. Sommige leerlingen maken in 5 minuten Klasserace wel 120 keersommen. Vergelijk dat eens met de sommen in het rekenboek, waar meestal 4 rijtjes van 5 sommen staan.

Hoe werkt het?
Klasserace is helemaal webbased, dat wil zeggen dat u niets hoeft te installeren op uw computer. De leerlingen kunnen op iedere computer binnen de school (met internetverbinding) spelen. Vanuit Ello:2 kunt u als leerkracht een nieuw spelletje openen (in het menu extra's). Ieder spelletje krijgt een uniek nummer. U geeft dit nummer aan de leerlingen die het kunnen gebruiken om in te loggen.
Als de leerlingen ingelogd zijn, kunnen ze een eigen avatar (plaatje) kiezen. Bijvoorbeeld een tractor, straaljager, raceauto, paard etc.

Daarna komen de leerlingen in de digitale wachtruimte. Ze moeten even wachten tot alle kinderen in de wachtruimte zitten, waarna u als leerkracht de race kunt starten. Alle leerlingen krijgen tegelijk diverse sommen te zien, en op het bord verschijnt het raceparcours. Hoe sneller de leerlingen de antwoorden invullen, hoe sneller hun poppetje vooruit gaat.

 

Op de NOT 2011 (25 jan-29 jan 2011) presenteren wij op onze OWG stand ons nieuwe klassikale multiplayer spel. Een spel waarbij leerlingen in de klas een educatief spelletje kunnen spelen tegen, of met elkaar om tafels te automatiseren. Dit nieuwe spel is uiteraard helemaal geïntegreed met ELLO:2.

Kom eens langs bij onze stand om kennis te maken, misschien heeft u nog tips of vragen? Ons team staat voor u klaar.

 

 

Diverse gebruikers vroegen ons of het mogelijk was om de werkbladen op te leuken door middel van vormgevingen en templates. Inmiddels hebben we diverse templates ontworpen, hieronder ziet u een voorbeeld.

Wanneer u een nieuwe werkblad ontwerpt, kunt u een vormgeving kiezen. Ello:2 zet uw werkblad automatisch in uw gekozen vormgeving.

 

screen_werkblad
voorbeeld van een werkblad met vormgeving (vormgeving: red)

 
Tijdens de OWG bijeenkomst in Nijkerk vertelden gebruikers van Ello2, dat er behoefte was aan een redactie om werkbladen te screenen en te controleren.

Inmiddels is er een redactie gevormd. Alle nieuwe werkbladen komen automatisch langs de redactie die vervolgens bepaalt of een werkblad op Ello:2 kan blijven.

Wanneer een werkblad niet geschikt blijkt te zijn voor het gebruik op school, zijn er twee mogelijkheden:
1) Het werkblad wordt gesloten: de leerkracht die het werkblad ontworpen heeft, kan het blijven gebruiken, maar het werkblad is niet meer gedeeld met andere leerkrachten.
of
2) Het werkblad wordt verwijderd: het werkblad wordt uit de database van Ello2 gehaald.
Wanneer u nog niet zo thuis bent met het maken van werkbladen, en uw werkbladen komen nog niet zo goed uit de verf, is dat geen enkel probleem. Oefening baart kunst! Binnenkort komt er trouwens een heus Ello:2 handboek uit.
 

Benieuwd naar de mening van de klas? Zet dan een 'POLL' aan de zijkant van de leeromgeving. Met behulp van 'snufje toevoegen' kunt u zelf een vraag en bijbehorende antwoorden ontwerpen.

Alle leerlingen die de poll op hun leeromgeving krijgen, kunnen maar 1 keer stemmen. Als de stem eenmaal uitgebracht is, komt het resultaat van de poll te voorschijn.

Leuke taalopdracht: laat de leerlingen zelf een leuke stelling bedenken, plus bijbehorende mogelijke antwoorden.

 

 

Nieuw! Verdien punten met het maken van werkbladen.
Wanneer je werkbladen maakt, geeft ELLO:2 punten.Hoe beter je het werkblad maakt, hoe meer punten je krijgt.

De punten die je verdient kan je in de puntenwinkel inwisselen voor speciale plaatjes om je ELLO:2 account nog leuker te maken.

punten
de puntenwinkel kan je vinden bij 'extras'

 

Vanaf de herfstvakantie 2010 start Stichting de Waarden (Zevenbergen) met een externe "Breinklas". (www.excellentie.info) Hoogbegaafde leerlingen van diverse scholen komen 's woensdags bij elkaar om met elkaar te leren over Brain-Based-Learning.

Omdat de leerlingen de rest van de week in hun eigen klas zitten, is het belangrijk dat ze dan toch kunnen communiceren met de klasgenoten uit de breinklas. Ello:2 blijkt hiervoor uitermate geschikt.

brain_based_learning_ts_c1_1__1

 

Via het forum, en contact met collega's krijgen we regelmatig tips om ello:2 te verbeteren. Ook vandaag zijn er weer volop nieuwe functies toegevoegd aan ello:2. Voor een compleet overzicht, verwijzen we naar de lijst met updates.

We hebben de agenda aangepast, u kunt nu agenda-items laten herhalen, bijvoorbeeld wekelijks. Handig voor in de weektaak.

newcal

de nieuwe agenda, kan ook horizontaal

Ook kunt u de weergave van de agenda aanpassen, in plaats van kolommen, kunt u ervoor kiezen om de agenda items horizontaal weer te geven. Dit kunt u instellen met 'mijn instellingen'.

Nieuwe wachtwoorden moeten voortaan minstens 1 cijfer bevatten. We hebben hiervoor gekozen omdat kinderen moeten leren om 'sterke' wachtwoorden te bedenken. Misschien kunt u dit in de klas kort bespreken?

De mogelijkheden voor de websites zijn aangepast, u kunt nu zoeken in de pagina's. Daarnaast is het mogelijk om meerdere websites tegelijk te wissen door middel van aanvinkboxjes.

Tot slot zijn de snufjes verder ontwikkeld. Leerlingen kunnen leuke weetjes op hun account plaatsen. Ook kunt u op de Nieuwspagina snufjes plaatsen. Deze wisselen af met de kalender.

Iedereen die tips en opmerkingen gegeven heeft; willen wij bedanken. Opmerkingen en ideeën maken het mogelijk om Ello:2 een praktisch product te houden!

 

U heeft het misschien al gezien; de layout van Ello is iets aangepast. De menubalk aan de zijkant is verplaatst naar de bovenkant. Dit hebben we gedaan om aan de zijkant plaats te maken voor de 'snufjes'.

Snufjes zijn leuke filmpjes, weetjes of handige tooltjes (bijvoorbeeld een klokje) die leerlingen aan de zijkant van hun pagina kunnen zetten. Op deze manier kunnen ze hun accout nog leuker maken, maar kunt u als leerkracht ook informatie aan de zijkant van de leerling accounts plaatsen.

Hierbij alvast wat tips om aan de zijkant neer te zetten:

  • huiswerktips
  • klassenregels
  • een link naar uw schoolwebsite
  • internet afspraken
  • leuke youtube filmpjes

 

 

 

Leerlingen met een ELLO:2 account kunnen lid worden van RSS feeds. RSS feeds bieden leerlingen de mogelijkheid om dagelijks updates te ontvangen van hun favoriete kanaal.

Momenteel kunnen leerlingen bijvoorbeeld lid worden van het Jeugdjournaal, een paardenclub en diverse voetbalclubs.

Uiteraard is het leuk wanneer er steeds meer keuze voor de leerlingen komt. Daarom de volgende oproep:

Komt u een RSS feeds tegen, die interessant is voor leerlingen of leerkrachten? Mail het ons, dan maken wij hem beschikbaar in Ello:2.


(het logo van RSS)
Meer informatie over RSS

 

ELLO:2 is een digitale leeromgeving speciaal ontwikkeld voor het basisonderwijs. Dankzij intensieve samenwerking met Nederlandse basisschoolleerkrachten sluit ELLO:2 perfect aan.

Een digitale leeromgeving (ELO) is een website waar leerlingen in kunnen loggen. Eenmaal ingelogd, komen zij op hun eigen deel van de website waar ze lesstof kunnen bekijken, met andere leerlingen kunnen comuniceren en informatie uit kunnen wisselen.

productsheet_ello_klein

(mogelijkheden van ELLO:2 - klik voor een grotere versie)

 

 

OWG verzorgt komend cursusjaar verschillende bijeenkomsten door het hele land.

Deze bijeenkomsten gaan over 'mijn school is de toekomst'. Tijdens deze presentaties komen er volop praktijkvoorbeelden van ELLO:2 aan de orde. Na afloop is er gelegenheid voor uw vragen.

De bijeenkomsten zijn vrij toegankelijk voor OWG leden:

Den Helder: 6 oktober 2010
Nijkerk: 24 november 2010
Den Haag: 26 februari 2011
Hardenberg: 23 maart 2011

Klik hier voor meer informatie

 

De afgelopen vakantie hebben wij gebuikt om de nieuwe chatbox voor Ello:2 te ontwikkelen. Komende 2 weken gaat de chatbox in de klas getest worden, en daarna komt de nieuwe functie beschikbaar voor alle gebruikers.

Met behulp van de chatbox kunnen de leerlingen met elkaar 'praten'. Verkeerde woorden worden automatisch gefiltert.

De leerlingen kunnen met meerdere medestudenten 1-op-1 tegelijk chatten. Ook kunnen er groeps-chatboxen aangemaakt worden. Zo kan een werkgroep een eigen chatbox openen.

Wanneer leerlingen met elkaar willen chatten, moeten ze een uitnodiging versturen. Pas na accepteren van de chat-uitnodiging, kunnen de leerlingen daadwerkelijk chatten. Hierdoor kunnen leerlingen selectief zijn met wie ze wanneer willen chatten.

Leerkrachten kunnen alle chatsessies bekijken. Daarnaast kunnen leerkrachten aan alle chatsessies deelnemen.

De chatbox is inmiddels online, en te vinden in het menu Extra's

 

Vandaag hebben wij de nieuwe cijferadministratie module online gezet.

U heeft toegang tot u cijferadministratie door in het menuutje te klikken op cijferadministratie.

Leerlingen moet eerst naar extra's, en kunnen daarna klikken op 'Mijn cijfers'

Uw cijfers bijhouden en organiseren is vast nog nooit zo makkelijk geweest! De nieuwe module biedt diverse mogelijkheden:

* cijfers automatisch bij leerlingen weergeven (als u dat als leerkracht wilt natuurlijk)
* verschillende normeringen
* opmerkingen toevoegen

Binnenkort kunt u verwachten:
* cijferlijsten exporteren naar Excel
* cijferlijsten importeren vanuit 'Parnassys'
* rapporten genereren (automatisch gemiddelde etc. berekenen)

 

 

Afgelopen woensdag 30 juni organiseerde OWG een bijeenkomst voor deelnemers. Een van de presentaties ging over ELLO:2. Timon Bos liet zien hoe hij ELLO:2 gebruikt in zijn groep 5 op basisschool het Bastion in Klundert.

Na de presentatie kregen de aanwezigen de gelegenheid om vragen te stellen, twee tips kwamen naar voren waar wij de komende tijd zeker wat mee gaan doen;

* er komt een gloednieuwe chatbox speciaal voor basisschoolleerlingen

* er komt een gebruikersforum, waar leerkrachten met elkaar contact kunnen zoeken om zo elkaar te helpen. Uiteraard zullen de helpdesk medewerkers van OWG ook reageren op de vragen die gesteld gaan worden

De komende tijd zijn er op verschillende andere locaties nog meer presentaties gepland. Bent u er ook bij?

O ja... als u nog goede ideeën heeft.. laat het weten, want wij willen er alles aan doen om ELLO:2 zo goed mogelijk aan te laten sluiten op de praktijksituatie in de klas!update 2-7: het forum is online!
 

Met ELLO:2 is het mogelijk om een SSO (Single Sign On) te realiseren met Live@Edu van Microsoft. Hieronder kunt u een filmpje bekijken van het resultaat. Live@edu is een gratis dienst van Microsoft voor onderwijsinstellingen in Nederland. U kunt gebruik maken van de Microsoft Live toepassingen als Outlook en een Skydrive van 25gb.

Voor meer informatie kunt u surfen naar Microsoft of contact opnemen met onze helpdesk.

 

 
Inloggen ELLO:2
naam:
wachtwoord:Populaire werkbladen
Bekijk eens...
Wie is online?
We hebben 1 gast online
ELLO:2 werkt met

liveatedu

mijnklas

logo_hotpatatoes_comp

logo2

rss

eduliga

owg

Update

Ello versie 2.40

De laatste update is van
03-11-2011, 10:00
klik hier voor het update overzicht